De beste webdesign trends 2021

Webdesign trends 2021 volgens I Fix Your Design - Professioneel webdesign

Afgelopen jaren hebben we vele webdesign trends de revue zien passeren. De laatste tijd steeds meer richting het moderne, soms zelfs futuristische aan. Hoewel een flitsend ontwerp natuurlijk zorgt voor een hip imago, verwachten we toch dat in 2021 het minimalisme en realisme definitief zullen doorbreken.

De grootste webdesign trends 2021

Minimalisme

We verwachten dat minimalisme in 2021 de boventoon zal gaan voeren. Er is een duidelijke trend zichtbaar in bijvoorbeeld logo ontwerp. Steeds meer grote merken kiezen ervoor om hun beeldmerk te versimpelen. Kijk maar eens naar de logo´s van YouTube, Visa of bijvoorbeeld Starbucks. Webdesign gaat deze zelfde trend van minimalisme volgen.

Webdesign trends 2021 volgens I Fix Your Design - Professioneel webdesign

Wanneer we het hebben over minimalisme in webdesign dan bedoelen we daarmee het gebruik van uitsluitend essentiële elementen. Eenvoudige teksten, veel whitespace, gebruik van één of twee kleurenpaletten en simpele graphics voeren de boventoon.

Minimalisme houdt niet alleen beter de aandacht van de lezer vast, maar leidt ook tot een bepaalde nieuwsgierigheid. Het zorgt ervoor dat de bezoeker van je website bijna automatisch door je content heen wordt “geloodst”.

De scheidslijn tussen te weinig en te veel informatie op de website is flinterdun. Je website zal altijd de vragen van de bezoeker voldoende moeten beantwoorden, maar dat moet wel gebeuren op een unieke en gebruiksvriendelijke manier.

Zoals we eerder al opmerkten, steeds meer bezoeken zullen plaatsvinden vanaf mobiele devices. Met minimalisme kun je clean ogende, krachtige websites maken die er goed uitzien op zowel kleine als grote schermen.

Subtiel gebruik van het parallax scroll effect

Door de content heen scrollen op een website, begint zo langzamerhand een beetje saai te worden. Webdesigners zijn daarom dol op gebruik van het parallax effect. Parallax scrolling is al een aantal jaar in gebruik, om precies te zijn sinds 2011. Mocht de naam je niets zeggen, je kunt er zeker van zijn dat je het effect regelmatig tegen bent gekomen. Bij parallax scrolling beweegt de achtergrond op een andere snelheid dan de voorgrond. Dit zorgt voor diepte en beweging in de browse ervaring.

Parallax zorgt voor een bepaalde aantrekkingskracht voor de websitebezoeker, maar let er op dat overdaad schaadt.

Subtiel gebruik van parallax is een fantastische manier om te zorgen voor een goede natuurlijke flow wanneer je veel content hebt op je website, terwijl je toch een boeiende user experience kunt bieden. Gebruik dit scrolleffect wel minimaal en zorg dat de content altijd centraal blijft staan.

Interactieve landing pagina’s

Het onboarding proces, de manier waarop je een klant binnen haalt, speelt een beslissende rol of een bezoeker een klant wordt of slechts een passant blijft. De landing pagina is een belangrijke factor in dit proces. Jouw landingspagina´s helpen van bezoekers klanten te maken.

Je kunt een sterke landingspagina maken door het toevoegen van een aantal interactieve elementen. Een goed voorbeeld daarvan is de website mycreativetype.com. Deze website van Adobe laat je ontdekken wat jouw eigen creatieve persoonlijkheid is. Verwacht zeker veel van dit soort persoonlijke interactieve landingspagina´s tegen te komen in 2021. Het behoort zeker tot de webdesign trends 2021.

 

Webdesign trends 2021 volgens I Fix Your Design - Professioneel webdesign

Donkere modus

Gebruik van de zogenaamde donkere modus heeft in 2020 al een ware vlucht genomen. We verwachten dat deze webdesign trend nog veel populairder zal worden in 2021.

Wanneer een website is uitgerust met een donkere modus of dark mode. Dan zal – als deze modus actief is – tekst lichter zijn en de achtergrond donkerder. Met de donkere modus kun je bepaalde elementen op de website er echt uit laten springen. Veel belangrijker is dat de donkere modus zorgt voor meer oog comfort in situaties met weinig licht en zorgt voor betere accuprestaties bij de gebruiker. De donkere modus is daarom erg populair.

Veel grote websites en apps, zoals Facebook. Instagram. Whatsapp, Chrome en YouTube hebben een donkere modus en deze wordt ook erg veel gebruikt. In 2021 zullen veel websites, browsers, mobiele apps en web platformen de donkere modus omarmen. Of de donkere modus een best practice zal worden? De tijd zal het leren.

Interessante multimedia

Multimediale elementen zijn natuurlijk niet nieuw op websites. Ze worden al geruime tijd gebruikt en dat is niet zonder reden.  Multimedia kan een bezoeker helpen om je product goed te leren kennen zonder daarvoor veel tekst te hoeven lezen.

Bovendien kan multimedia ervoor zorgen dat de bezoeker als het ware aan de hand wordt meegenomen door alle informatie die je hebt te bieden. Het houdt de bezoeker geboeid. Goede engagement komt hand in hand met een goede user experience wat uiteindelijk weer zorgt voor een lage bounce rate. Winst op alle terreinen.

Wanneer bezoekers meer tijd op je site spenderen, zal dat zorgen voor een hogere positionering bij de zoekmachines. Google gaat er namelijk vanuit dat wanneer een bezoeker meer tijd op je site doorbrengt de site ook relevanter voor de doelgroep is.

Op maat gemaakte illustraties

Illustraties zijn een welkome aanvulling op de content van iedere website en tillen de user experience van de bezoeker naar een hoger niveau.

De illustraties zorgen ervoor dat je merk of product persoonlijker overkomt en draagt bij aan een warm welkom voor de bezoeker. Een illustratie helpt bij het uitstralen van een bepaalde authenticiteit en creativiteit.

Een mooi voorbeeld is de website van Mailchimp. Hierop worden illustraties afgewisseld met meer realistisch beeldmateriaal. De realistische graphics laten zien wat Mailchimp allemaal kan, terwijl de illustraties bijdragen aan het creatieve, eigenzinnige imago.

Webdesign trends 2021 volgens I Fix Your Design - Professioneel webdesign

In 2021 zul je steeds meer website tegenkomen waarop illustraties te vinden zijn.

Focus op functionaliteit, bruikbaarheid en toegankelijkheid

De manier om een zo groot mogelijke doelgroep te kunnen bedienen is door te zorgen voor een goede toegankelijkheid, met een mooi woord: accessibility.

Bedrijven worden zich er steeds bewuster van dat ze hun producten en diensten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar moeten maken, helemaal voor mensen met beperkingen. Zeker wanneer een (groot) deel van je doelgroep hulp nodig heeft.

Door te zorgen voor een goede toegankelijkheid maak je jouw website bereikbaar voor iedereen, je helpt je site ook naar een hogere plaats in de zoekmachines en zorgt ook voor een betere conversie.

Je kunt de flinke stappen door te zorgen voor gesproken teksten, transcripties, ondertitels bij video en grotere letterfonts.  Er zijn nog meer dingen die je kunt doen, maar dit zijn zeker de meest gebruikelijke. Zorg dat de toegankelijkheids- features ook gemakkelijk te gebruiken zijn, maar let op dat ze je content niet ondersneeuwen.

Door dat extra stapje te nemen met het verbeteren van de toegankelijkheid kun je jouw merk onderscheiden van de rest. Verbeterde toegankelijkheid hoort daarom absoluut tot de webdesign trends 2021. 

Trends zijn maar trends

Trends zijn maar trends. Ook de webdesign trends 2021. Een webdesign trend is alleen maar belangrijk om je merk zo authentiek mogelijk onder de aandacht te brengen. Zorg ervoor dat je geen zinloze zaken toevoegt, want mensen prikken daar snel doorheen. Maak webdesign keuzes die zorgen voor een goede user experience en echte meerwaarde bieden voor je merk of bedrijf.

Leg de focus op goed design, want goed design zorgt voor goede business.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over webdesign trends 2021? Of wil je een website laten maken met een van de webdesign trends 2021? Neem dan contact op met I Fix Your Design. I Fix Your Design is het professioneel webdesign bureau voor zelfstandigen en KMO’s in regio Vlaams-Brabant.

Ook interessant voor jou