Zo kies je het juiste kleurenpalet voor je website

Kleurenpalet voor je website

Het kiezen van de juiste kleuren voor je website is belangrijk. Wanneer je willekeurige mooie kleuren uitkiest is er een mogelijkheid dat het eindresultaat minder goed is dan wanneer je tijd had genomen om een goede kleurkeuze te maken. Dat is dus waarom goed ontwerp zo belangrijk is.

In deze blog hopen we je duidelijk te maken waarom de keuze voor een goed kleurenpalet belangrijk is bij webdesign. Daarna helpen we je om de goede kleurencombinatie te kiezen voor je nieuwe website in een paar simpele stappen.

Het kleurenpalet van je website is belangrijk

  • Kiezen voor een goede kleur kan de leesbaarheid van je website ontzettend verbeteren.

  • Kleuren die contrasteren kunnen belangrijke elementen eruit laten springen. Wanneer je een goede kleurkeuze maakt, kun je bepaalde zaken echt op laten vallen. Dat is belangrijk bij bijvoorbeeld een Call To Action knop. Je ziet dat die vaak ook opvallende kleuren hebben om je aandacht te trekken.

  • Kies voor kleuren die in harmonie met elkaar gaan. Een kleurenpalet dat goed bij elkaar matcht is prettig om naar te kijken en zal niet afleiden van je content.

  • Kleur is een belangrijk onderdeel van de merkbeleving. Sommige kleuren zijn zelfs iconischgeworden doordat ze aan bepaalde merken worden gekoppeld.

Het juiste kleurenpalet voor je nieuwe website kiezen

De tips die we je gaan geven kun je toepassen op alle soorten ontwerpen. Niet alleen websites dus.

Stap 1: Kies en dominante kleur voor je ontwerp.

Bijna alle websites gebruiken een dominante kleur. Een kleur die vaak terugkomt in het ontwerp. Een goed voorbeeld daarvan is Facebook. Je ziet de kleur blauw op de hele website steeds terug.

Dat je die kleur steeds overal terugziet komt niet omdat de ontwerper zich er gemakkelijk vanaf wilde maken. Door steeds dezelfde kleur in belangrijke elementen te gebruiken kun je een consistente ervaring bieden. Het is perfect wanneer de bezoeker de primaire kleur op je site kan linken met je merk. Wanneer je eenmaal een primaire kleur hebt uitgekozen, is het maken van een kleurenpalet veel simpeler. Je kiest niet lukraak een paar mooie kleuren uit, maar uitsluitend kleuren die goed bij elkaar passen.

Welke kleur je kiest als dominante tint is een persoonlijke overweging. Het komt vooral aan op persoonlijke smaak en in hoeverre de branding die je gebruikt al wordt herkend. Wat je in ieder geval in gedachten moet houden is dat mensen kleur associëren met bepaalde gevoelens en acties.

Kleurenpsychologie

Misschien ben je je er niet van bewust, maar iedere kleur heeft een eigen betekenis. Een kleur kun je gebruiker als ondersteuning van de boodschap die je over wilt brengen. De betekenis van een kleur is daarnaast ook nog eens sterk cultuurgebonden. Let daar dus goed op als je over de grens zaken doet.

Een paar voorbeelden:

Rood

Rood is een kleur die veel en soms heel erg tegenstrijdige betekenissen heeft. Het is de kleur van de liefde, maar ook de kleur van de duivel. Bijzonder aan de kleur rood is dat deze zelfs een lichamelijke invloed op mensen heeft. De kleur rood kan je bloeddruk laten stijgen en de ademhaling versnellen.

Oranje

De kleur oranje is minder agressief dan rood. Het is een kleur die veel opvalt en energie uitstraalt. Oranje associëren we met herfst en pompoenen.

Geel

Een opvallende kleur die we in onze gedachten linken met zon, warmte, zomer en vrolijkheid. Donkergeel geeft een gevoel van luxe, terwijl fellere geeltinten juist goedkoop aanvoelen.

Groen

De kleur van de natuur. Veel gebruikt door merken die graag in verband willen worden gebracht met gezondheid, natuur, ecologisch en biologisch.

Blauw

Staat voor zakelijkheid en betrouwbaarheid. Politici dragen vaak blauwe pakken. Kan enigszins conservatief overkomen. Producten voor mannen zijn vaak blauw.

Bruin

Kleur van de aarde. Een warme kleur die vaak ook als saai wordt gezien.

Paars

Paars brengen we vaak in verband met rijkdom en luxe. De lichtere tinten worden geassocieerd met romantiek en vrouwelijkheid. Ook spiritualiteit komt vaak tot uiting met de kleur paars.

Wit

De kleur wit is onschuldig, steriel en rein. De kleur staat symbool voor vrede en eenvoud. In design

is wit van essentiële waarde. Witruimte is namelijk belangrijk om ontwerpen overzichtelijk te maken. Minimalistische ontwerpen zijn vaak wit.

Zwart

Zwart is verbonden met elegantie en met kracht. Maar ook met de dood. Een gevecht tussen goed en kwaad wordt vaak tot uiting gebracht met de kleuren wit en zwart. Zwart is zowel modern als conservatief. Het hangt dus af waarmee het wordt gecombineerd.

Stap 2: Kleurencombinaties

De volgende stap is het combineren van de dominante kleur met secundaire kleuren. Het is daarbij erg belangrijk dat de kleuren in harmonie zijn met elkaar. Dat is geen kwestie van smaak, maar gewoon wetenschap. Sir Isaac Newton is ontdekker van het kleurenwiel. Met dit hulpmiddel kun je gemakkelijk kleuren vinden die aan elkaar verbonden zijn. Omdat niet iedereen een kleurenwiel in de kast heeft liggen zijn er online ook een aantal tools te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Een veel gebruikt hulpmiddel is de site Coolors.co. Deze tool geeft je gemakkelijk juiste kleurcombinaties. Bij deze tool kun je ook nog kiezen voor een bepaald kleurenschema. Adobe heeft ook een handige tool. Adobe Color biedt je een online kleurenwiel en kleurenschema´s. Ook kun je daar een kleurmodus kiezen: RGB of CMYK. Mocht je dat iets zeggen.

Kleurenpalet voor je website kiezen conclusie

Wanneer het aankomt op webdesign dan moet de keuze voor bepaalde kleuren zeker niet worden onderschat. Zelfs als al je pagina geweldig zijn, dan zul je nog steeds de juiste kleuren moeten gebruiken om te zorgen dat je de aandacht van de bezoeker op de juiste manier vast weet te houden. Op je gevoel kleuren kiezen werkt niet altijd, dus kies voor een wat meer onderbouwde keuze.

Wanneer het aankomt op het kiezen van de goede kleuren voor je website, dan zul je een dominante kleur moeten kiezen die je aanvult met kleuren die in harmonie samengaan met de hoofdkleur.

Ondersteuning nodig bij het kiezen van een kleurenpalet?

Wil je aan de slag met een kleurenpalet voor je website maar kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Schakel dan de hulp in van I Fix Your Design. Samen met jou, stellen we een kleurpalet samen op maat van jouw bedrijf.

Ook interessant voor jou