Waar vind ik stock foto’s? (zowel gratis als betaalde)

Stock foto's door I Fix Your Design

Stock foto’s kunnen je helpen bij het maken van uitnodigende blog artikelen, socialmediaposts, websites, e-boeken en andere vormen van media.

Met stock foto’s bedoelen we foto´s van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele fotografen. Sommige van deze foto´s komen met een licentie om de foto op een bepaalde manier te gebruiken, terwijl andere helemaal restrictie vrij zijn te gebruiken.

Sommige foto’s komen met een zogenaamde “Creative Commons” licentie. Dit betekent dat de maker heeft toegestaan dat de foto’s gratis mogen worden gebruikt. Een foto met deze Creative Commons rechten, maar ook andere licentievormen, kunnen wel als vereiste hebben dat de maker wordt vermeld bij de foto en er kunnen aanvullende beperkingen gelden met betrekking tot het gebruik.

Waarom zou je stock foto’s gebruiken?

Stock foto’s voegen een visueel element toe aan je werk. Het zorgt ervoor dat de tekst aantrekkelijker oogt voor de lezer. Bovendien leggen ze de lezer in een letterlijke oogopslag uit waar de tekst ongeveer over gaat en bovendien kun je de stock foto’s gebruiken om grote teksten op te delen in kleinere gedeelten.

Onderzoek heeft laten zien dat mensen visuele elementen een stuk sneller kunnen verwerken dan tekst. Wanneer grafische elementen, zoals foto’s, worden gecombineerd met tekst dan zullen ze zich de tekst beter kunnen herinneren.

Bovendien hebben stock foto’s ook een positief effect op de SEO van je website. Door de foto’s een passende alt-tag mee te geven kunnen foto’s op je website helpen om hoger te komen in de zoekmachines.

De licenties van stock foto’s

Duidelijk is nu wat stock foto’s zijn en waarom het belangrijk is om ze te gebruiken. Maar welke kun je dan gebruiken? En wanneer moet je de fotograaf vermelden bij de foto? Is het erg om de regels rondom auteursrecht en portretrecht met een korreltje zout te nemen? Er is toch niets mis mee om in jouw blogje een fotootje te plaatsen? Dat ziet niemand, toch?

Fout gedacht!

Veel bedrijven, met name Getty Images is erom berucht, om graag het internet af te struinen naar mensen en bedrijven die hun afbeeldingen gebruiken zonder licentie of zonder de voorwaarden die aan het gebruik verbonden zijn te respecteren. Voor de houders van het auteursrecht is het namelijk relatief eenvoudig om erachter komen wie de afbeeldingen onrechtmatig gebruikt.

Het risico van afbeeldingen zonder auteursrecht

Voordat je stockfoto’s op je website gaat gebruiken, zul je eerst de juridische spelregels moeten kennen. Helemaal wanneer u de afbeelding wilt gaan gebruiken voor een commercieel doel, zoals promotie of branding.

Nu vraag je jezelf misschien af hoe er gevaar kan zijn wanneer de afbeelding geen auteursrechten heeft en er dus geen eigenaar is. En dat is dus precies het gevaar, want ze zijn niet duidelijk herkenbaar. Want wettelijk gezien is het auteursrecht van toepassing op alle afbeeldingen, tenzij ze uitdrukkelijk zijn vrijgegeven aan het publieke domein.

Wanneer niet duidelijk is onder welke voorwaarden je de foto mag gebruiken, loop je de volgende risico’s:

  • Het kan zijn dat de persoon of het bedrijf dat je de foto heeft geleverd niet de rechtmatige eigenaar is en dus eigenlijk het beeld helemaal niet aan je mag leveren.
  • Het model op de foto heeft geen toestemming gegeven om de foto te gebruiken. Alle personen op de foto moeten namelijk toestemming geven om hun portret te gebruiken. Dit is trouwens ook van toepassing op particuliere eigendommen, zoals logo´s en merken, bepaalde gebouwen en bezienswaardigheden.
  • Het gebruik van de foto is aan beperkingen gebonden. De foto’s zijn misschien wel gratis te gebruiken, maar promotionele doeleinden zijn zeer waarschijnlijk uitgesloten. Daarmee bedoelen we dan u de foto’s niet op een manier mag gebruiken dat de indruk wekt dat de modellen je product of merk onderschrijven. Zeker wanneer je foto’s gebruikt op basis van Creative Commons zul je goed moeten controleren of deze gebruiksrestricties aanwezig zijn.

Wanneer u van een foto niet zeker bent welke afspraken er zijn met de eigenaar van de foto begeeft u zichzelf op glad ijs. Let dus goed op wanneer u foto’s gebruikt voor een commercieel doel, zoals het geval is op websites, advertenties, social media, landingspagina’s en zelfs e-mail nieuwsbrieven. U zult namelijk niet de eerste zijn die een gepeperde rekening ontvangt omdat ze een afbeelding hebben gebruikt die ze op basis van de regels eigenlijk niet mochten gebruiken.

Waar kun je stock foto’s vinden?

Er zijn verschillende sites waar je eenvoudig stock foto’s kunt vinden. Grote collecties met afbeeldingen die je gratis kunt downloaden en gebruiken. Maar, let wel goed op, ze zijn niet allemaal vrij van copyright. Bij een groot aantal zult u de bron moeten vermelden.

Google (Gratis)

Je kunt Google gebruiken om foto´s zonder auteursrechten te vinden. Op de website van Google klik je op “Afbeeldingen zoeken”. En zoek vervolgens op een zoekwoord, net zoals je normaal zou doen. Kies daarna voor “Instellingen” en daarna “Geavanceerd”. Daarna kun je bij “Gebruiksrechten” kiezen voor “Creative Common Licenties”.

Shutterstock

Shutterstock is een van de grootste beeldbanken ter wereld. Meer dan 100 miljoen foto’s en andere afbeeldingen staan er voor je klaar om te downloaden. Iedereen die fotomateriaal nodig heeft kan er slagen. Shutterstock is niet gratis.

Pexels (Gratis)

Pexels is een overzichtelijke website om stock foto’s te kunnen vinden. De website beschikt over een gemakkelijk te gebruiken zoekfunctie. Je kunt zoeken op trefwoorden, maar het is ook mogelijk om collecties te bekijken. Handig wanneer je niet precies weet wat je zoekt.

Adobe Stock

Adobe Stock is een van ‘s werelds grootste beeldbanken. De database bevat meer dan 250 miljoen afbeeldingen in hoge kwaliteit. Adobe Stock is niet gratis, maar er is wel een testversie waarmee je tien stock foto’s gratis kunt downloaden

Conclusie

Wil je jouw internetpagina, social media of andere marketing uitingen aanvullen met relevante afbeeldingen kom dan niet in de verleiding om even snel ergens een foto op te zoeken en deze klakkeloos te plaatsen. De kans is groot dan er binnen korte tijd een rekening van een rechthebbende komt.

Zoek in plaats daarvan op een van de stockfoto-sites uit het overzicht hierboven naar een geschikte afbeelding. Let goed op de voorwaarden en vergeet als dat nodig is zeker geen bron te vermelden bij de foto.

Meer info

Ben je op zoek naar meer info over stock foto’s? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

 

Ook interessant voor jou