Verplichte vermeldingen website: wat moet er zeker staan op je bedrijfswebsite?

Verplichte vermeldingen website

Verplichte vermeldingen website

Als je een bedrijf hebt, dan heb je vast al een website of heb je al overwogen om te starten met een website. Maar wist je dat als je een website voor je bedrijf hebt,  je een aantal zaken verplicht moet vermelden op je website? Deze verplichte vermeldingen website gelden ook voor personen die een vrij beroep uitoefenen.

Het gaat om informatie die klanten en leveranciers helpen om je bedrijf te identificeren. Bovendien zorg je dat je met het verstrekken van deze informatie, vertrouwen creëert in de website van je bedrijf.

Het gaat om informatie die met een beetje zoekwerk door klanten of leveranciers sowieso terug te vinden is. Er is dus geen enkele reden om deze informatie niet onmiddellijk te delen met je bezoekers.

Overzicht verplichte vermeldingen website

Hieronder vind je een overzicht van alle verplichtingen website voor een bedrijf:

 • Naam
  De naam van je bedrijf. Heeft je bedrijf geen naam? Gebruik dan je eigen naam.
 • Adres
  Het adres waar je bedrijf gevestigd is.
 • Contactgegevens
  Dit zijn contactgegevens waar klanten je snel kunnen bereiken zoals een telefoonnummer of een emailadres.
 • Ondernemingsnummer
  Dit is het unieke identificatienummer van je bedrijf, toegekend bij je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Een ondernemingsnummer bestaat uit negen cijfers en begint met een 0 of een 1.
 • Toezichthoudende autoriteit
  Als je voor je handelsactiviteit een vergunning nodig hebt, bijvoorbeeld immobilieënmakelaar, dan moe tje de gegevens over de bevoegde toezichthoudende autoriteit vermelden.
 • Gereglementeerd beroep
  Voer je een gereglementeerd beroep uit? Dan moet je de beroepsvereniging , de beroepstitel en een verwijzing naar de beroepsregels vermelden.
 • BTW-nummer
  Als je bedrijf is onderworpen aan het btw-regime, dan moet je je btw-nummer vermelden. Je btw-nummer is BTW BE gevolgd door het ondernemingsnummer.
 • Gedragscode
  Heeft je bedrijf een gedragscode ondertekent, bijvoorbeeld een fitnesszaak, dan moet je dat vermelden en erbij zetten waar je bezoekers de gedragscode kunnen raadplegen.

Zoals je ziet gaan de verplichte vermeldingen om heel gewone zaken. Bedrijven die deze zaken op hun website vergeten te vermelden, doen dit vaak uit vergetelheid en niet omdat ze iets te verbergen hebben. Zorg dat jij wel in orde bent en breng je website zo snel mogelijk in orde!

Geldt ook voor Facebookpagina

Vergeet je Facebookpagina niet! Al deze informatie moet ook op de Facebookpagina van je bedrijf staan. Voeg dus snel al de verplichte informatie ook toe aan je Facebookpagina om zo wettelijk in orde te zijn.

Waar moet deze info staan?

Er is geen wettelijk bepaling van waar deze informatie exact moet staan. Zorg wel dat deze informatie eenvoudig terug te vinden is op je website en vlot leesbaar. Geschikte plaatsen zijn onderaan de pagina in de footer, op je contactpagina of op de over ons-pagina. Je kan informatie ook op verschillende plaatsen laten terugkomen om de gebruikerservaring van je bezoeker te verhogen.

Het is vooral belangrijk dat bezoekers deze informatie vlot kunnen terugvinden zodat er geen verwarming of discussies kunnen ontstaan.

Sancties

Je riskeert een boete van 156 tot 60.000 euro als niet alle verplichte vermeldingen op je website staan. Dat is veel geld voor iets dat heel eenvoudig in orde te brengen is. Voeg dus zo snel mogelijk alle verplichte vermeldingen website toe!

Verkoop je ook producten online?

Dan moet je nog veel meer wettelijk verplichte informatie vermelden zoals de totale prijs, de belangrijkste kenmerken en voorwaarden, de wijze van betaling en levering, enz. Voor alle informatie over de verplichtingen bij verkoop via internet, verwijzen we je graag door naar de webpagina van FOD Economie.

Advies op maat nodig?

Geraak je er niet aan uit? Wil je graag advies op maat van jouw bedrijf of website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan bekijken we wat we voor jou kunnen betekenen.

Ook interessant voor jou