Wat is SEO en hoe kan ik het gebruiken voor mijn website?

Wat is SEO? I Fix Your Design legt uit

Wil je hoger in Google komen, dan gebruik je SEO. Wat het is en hoe je het kunt gebruiken lees je in deze blog.

SEO is een afkorting van Search Engine Optimization. Het is een combinatie van technieken die we gebruiken om de positie van de website in de resultaten van een zoekmachine, zoals Google, te verbeteren. Iedereen wil zo hoog mogelijk in Google komen, want een hoge positie in de zoekresultaten, betekent meer bezoekers en dus meer business.

Hoe werkt SEO

Een zoekmachine werkt op basis van een ingewikkelde formule, we noemen dat een algoritme, die de inhoud van alle pagina´s tegen elkaar afweegt. Google sorteert de pagina´s vervolgens op een manier waarvan Google verwacht dat ze het best aansluiten bij daar waar de gebruiker het meest in is geïnteresseerd.

In zekere zin zou je het algoritme kunnen vergelijken met een winkelmanager die het assortiment van de winkel bepaalt. De manager kiest natuurlijk alleen producten waarvan hij weet waar klanten tevreden over zijn, die goed verkopen, van goede leveranciers, die niet veel klachten opleveren etc. Af en toe zal er iets nieuws in het assortiment worden opgenomen in te kijken hoe het verkoopt, maar uiteindelijk blijven alleen die dingen in het assortimenten die de klanten willen inslaan.

Het algoritme van de zoekmachine, gebruikt net als de winkelmanager uit het voorbeeld, alle gegevens die beschikbaar zijn om te bepalen in welke volgorde de resultaten worden weergegeven.

Waarom is SEO belangrijk?

Een gebruiker klikt zelden door naar de tweede pagina met zoekresultaten. En ze komen al helemaal nooit op pagina 15. Wanneer jouw website hekkensluiter in de zoekresultaten is, zul je nooit worden gezien. Word je niet gezien, dan zul je geen geld verdienen. En om heel eerlijk te zijn, wanneer je niet ergens bovenaan staat, wordt je eigenlijk ook niet gezien.

Dat betekend dus dat je zult moeten weten hoe SEO werkt en hoe je kunt zorgen dat jouw website dus gevonden wordt door potentiële klanten.

SEO toepassen op je website

De algoritmes die Google gebruikt zijn zeer geheim. Niemand anders heeft een lijstje met regels waar je je aan moet houden om op de nummer 1 positie in Google te komen. Door testen en ervaring weten we inmiddels wat werkt en wat niet.

Met de volgende tips kun je in ieder geval een begin maken met het SEO optimaliseren van je website.

SEO tip #1: Schrijf je tekst voor de bezoeker

De teksten op je website moeten genoeg antwoord geven op de vragen van je sitebezoekers en daarmee meerwaarde bieden. Doe dit op de juiste manier en je kunt op de lange termijn een enorme boost geven aan je bedrijf.

Begin de teksten altijd met een uitnodigende intro. Zorg dat je tekst uitnodigt om te lezen. En schrijf vooral blogs die mensen willen lezen. Kies een onderwerp dat informatief is, gebruik afbeeldingen en leg ingewikkelde onderwerpen uit.

Interessant zijn ook de featured snippets. Dit zijn de speciale zoekresultaten bovenaan de zoekpagina. Ze geven op een korte, samenvattende manier antwoord op vragen die mensen stellen aan Google. De featured snippets vallen meer op, want ze zijn groter en hebben een prominente plek op de resultatenpagina. Je kunt featured snippets krijgen door een kennisbank op te starten, waarmee je laat zien een autoriteit in je vakgebied te zijn. De kennis op een logische manier te structureren en duidelijk de vraag terug te laten komen waar je antwoord op geeft. En natuurlijk is het antwoord op die vraag altijd zo gedetailleerd mogelijk

SEO tip #2: Zet in op gebruiksvriendelijkheid

Zorg voor een gebruiksvriendelijke website. Zorg dus voor een aantrekkelijke opmaak, want niemand wil graag een grote lap tekst lezen. Gebruik tussenkopjes en plaats voldoende spaties en witregels. Een afbeelding of video doet het altijd goed, dus wees niet te zuinig daarmee.

Het is belangrijk dat je pagina snel laadt. Door een langzaam ladende website haken bezoekers af.

En zorg dat je website is voorzien van een SSL-certificaat. Beveiliging van je website is een eis van Google.

SEO tip #3: Geschikt voor mobile

De meerderheid van de website bezoeker gebruikt een mobiel apparaat. En dat aantal neemt nog steeds verder toe.

Het is dus cruciaal om een website te hebben die goed kan worden weergegeven op een telefoon. Wanneer we mobiel internetten willen we vaak even snel iets bestellen of even wat informatie hebben. Je kunt hierop inspelen door de pagespeed van je website te optimaliseren en je kunt zorgen dat je op de site gemakkelijk kunt navigeren.

Seo tip #4: Gebruik trending onderwerpen

Trek meer bezoekers naar je website door je te focussen op de niche waarin je actief bent en hierover te schrijven. Wil je weten waar je doelgroep naar zoekt, dan zijn er verschillende hulpmiddelen die je daarvoor kunt gebruiken. Wel is belangrijk om te weten dat de content op je website twee doelen kan hebben.

  1. Het aantal website bezoekers laten stijgen
  2. Zorgen voor een verhoging van de omzet

Het is belangrijk om dat in gedachten te houden bij het uitkiezen van geschikte nieuwe content.

Interessante onderwerpen kun je vinden met de volgende hulpmiddelen:

SEMrush

SEMrush is een hulpmiddel om zoekwoorden te analyseren en de concurrentie te analyseren. Je kunt je website op fouten controleren. Kortom, een SEO-tool.

Quora:

Quora is een platform waarop mensen hun vragen kunnen stellen en hier ook een antwoord op krijgen. Volg onderwerpen die voor je relevant zijn en je zult snel inspiratie opdoen. Je hebt dan een goed startpunt voor een blog of video

SEO tip 5: De absolute SEO basis voor je websites

Wil je SEO gebruiken op je website, dan begint het allemaal met deze basistips. Zorg dat alle content op je website voldoet aan de basis SEO eisen.

Basis SEO tips

  • De titel op je pagina bevat altijd een goede H1 kop, inclusief het belangrijkste keyword.
  • Je webpagina heeft een goede, lading dekkende URL.
  • Zorg dat je inkomende links goede anchor teksten hebben.
  • De ALT tags van je afbeeldingen bevatten keywords waarop je gevonden wilt worden.
  • Je teksten bevatten zowel interne links als externe links.
  • De paginatitel bevat altijd het belangrijkste zoekwoord.
  • De meta omschrijving van je pagina is zo interessant dat mensen wel moeten klikken.

 

Meer info?

Ben je geïnteresseerd om SEO te hanteren op je website en kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan snel contact op met I Fix Your Design. Wij laten je met plezier weten wat de mogelijkheden zijn om jouw website te optimaliseren voor SEO.

Ook interessant voor jou